• 037 3 825 168
  • oszmaj1848@gmail.com
  • Братилаве Петровић 69, 37220 Брус

О Чика Јови Змају

Јован Јовановић Змај (1833 – 1904)

            Јован Јовановић Змај рођен je у Новом Саду 6. децембра (24. новембра по старом календару) 1833. у угледној грађанској породици. Основну школу је похађао у Новом Саду, а гимназију у Новом Саду, Халашу и Пожуну. После завршене гимназије уписао је студије права у Пешти, а студирао je још и у Прагу и Бечу. За његово књижевно и политичко образовање од посебног значаја је боравак у Бечу, где је упознао Бранка Радичевића, који је био његов највећи песнички узор. У Бечу је упознао Светозара Милетића и Ђуру Јакшића.

            По завршетку студија права, Змај се 1860. вратио у Нови Сад и  постао службеник у новосадском магистрату. Ту се упознао са својом будућом супругом Ружом Личанин. Љубав и срећан породичан живот надахнули су Змаја да напише циклус песама Ђулићи (од турске речи Gül, што значи ружа).

            Службу у магистрату је напустио и посветио се књижевном раду. Покренуо је књижевни часопис Јавор и сатирични лист Комарац. Године 1863. преселио се у Пешту, где је радио у Матици српској и као надзорник Текелијанума. Године 1864. покренуо је сатирични лист Змај ( 3. маја 1848. одржавана је Мајска скупштина у Сремским Карловцима). Змај ће постати саставни део његовог имена.

            Змај је 1870. завршио студије медицине у Бечу, вратио се у Нови Сад и започео своју лекарску праксу. Овде га је убрзо задесила породична трагедија: умрла су му деца, а потом и жена. Из ове породичне трагедије настао је низ елегичних песама објављене под заједничким називом Ђулићи увеоци. Преминуо је 14. јуна (1. јуна по старом календару) 1904. у Сремској Каменици.

            Наша школа од 1955. године са поносом носи име познатог песника.                                                                                                                                                Историјска секција