• 037 3 825 168
  • oszmaj1848@gmail.com
  • Братилаве Петровић 69, 37220 Брус

Упис у школу

Поштовани родитељи,

Овим путем вас обавештавамо да ће се редован упис деце за полазак у први разред школске 2024/2025. године обављати у периоду од 1. априла до 31. маја 2024. године, а у случајевима када је то потребно, тестирање ученика ће бити могуће и током јуна, јула и августа 2024. године.

Заказивање тестирања и уписа деце у први разред вршиће се путем портала Е-управе. На Порталу ће бити доступни термини за заказивање, родитељи могу заказати тестирање у неком од понуђених термина који им највише одговара.

Упис у први разред школске 2024/2025. године обавезан је за децу која до 1. септембра 2024. године имају најмање шест година и шест месеци, а највише седам година и шест месеци, односно, деца рођена током 2017. године и деца рођена до краја фебруара 2018. године.

Испитивање зрелости деце за полазак у школу вршиће педагог и психолог школе.

Испитивање деце са моторичким и чулним сметњама врши се уз примену облика испитивања на које дете може оптимално да одговори.

Изузетно када је то у најбољем интересу детета, детету се може одложити упис за годину дана од стране педагога и психолога, а на основу мишљења интерресорне комисије, које садржи доказе о потреби одлагања и предлог мера додатне образовне, здравствене или социјалне подршке детету у периоду до поласка у школу.

Деца која до 1.9.2024.год. имају од 6 до 6,5 година (деца рођена у марту, априлу, мају, јуну, јулу и августу 2018. године), а чији родитељи желе да они раније пођу у школу, могу да се пријаве за проверу спремности за полазак у школу. Доноси се само Извод из матичне књиге рођених, а проверу врши психолог школе.

Ако дете старије од седам година и шест месеци због болести или других оправданих разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Формални упис ће се обавити приликом доласка на разговор са педагогом, односно психологом школе.

ДОБРОДОШЛИ!

Информација за родитеље у вези са е-заказивањем термина за упис и тестирање  детета у ОШ

И ове године родитељи / други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем,  од 20. 3. 2024., да закажу на Порталу еУправа термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ.

Потребно је да:

  • Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs
  • Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → еЗаказивање термина у ОШ)
  • Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада

Приликом уписа није потребно да прилажете документа, јер ће их школа прибавити по службеној дужности, и то:

  • Извод из матичне књиге рођених
  • Уверење о пребивалишту
  • Уверење о похађању припремног предшколског програма
  • Потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење*

* Изузетак је само лекарско уверење уколико сте преглед обавили код приватног лекара.

Напомена 1: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.

Напомена 2: Уколико имате додатна питања и недоумице у вези са заказивањем термина, обратите се контакт центру на 011/73-505-57. Телефонска подршка доступна је од 20. марта 2024. године и током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова.