• 037 3 825 168
  • oszmaj1848@gmail.com
  • Братилаве Петровић 69, 37220 Брус
Новости
Покрет горана Србије: Садња дрвећа је најбоља инвестиција за будућност!

Покрет горана Србије: Садња дрвећа је најбоља инвестиција за будућност!

 

Покрет горана Србије

Када би се све саднице које су припадници Покрета горана Србије досад посадили поређале у дрворед, цела планета могла би да се опаше скоро два пута!

Покрет горана Србије, основан пре тачно 60 година под геслом „Србија без голети до 2050. године“, најстарија је еколошка организација у Србији и на Балкану, и једна од првих пет у свету.

Настао у време када се о екологији још није говорило на данашњи начин, горански покрет на самом почетку трасирао је пут којим иде већ више од пола века. А он води кроз шуму насталу на скоро 300.000 хектара голети и више од 100.000 хектара високородних ливада и пашњака. За то време, у горанским расадницима произведено је више од 150 милиона садница четинара, лишћара и украсног шибља.

Пуних 60 година преданог рада

За секретара Покрета горана Србије Мирослава Михајловића пошумљавање је инвестиција за будућност.

– Пре неколико дана, 25. октобра, навршило се 60 година откад је изведена прва организована горанска акција на пошумљавању голети на брду Чачалица изнад Пожаревца. Тај датум смо узели за почетак организованог рада и формирања организације Покрета горана Србије, на свим нивоима организовања. Прославу овог за нас изузетно значајаног јубилеја, због тренутне здравствене ситуације, одложили смо за наредну годину. За протеклих 59 година добровољним радом милиона наших припадника свих узраста и занимања урадили пошумили смо голети на 281.767,50 хектара, подигли високородне ливаде и пашњаке на 94.983 хектара, подигли ваншумске засаде на 31.385 хектара – наводи Михајловић успехе горана, у чијим се расадницима годишње произведе око пет милиона садница.

Захвални смо ентузијастима

Циљеви Покрета горана су, пре свега, пошумљавање голети и мелиорација деградираних шума и шикара, озелењавање насеља и подизање ваншумских засада, производња садног материјала, затрављивање пашњака и ливада, унапређивање животне средине и многе друге акције васпитног и едукативног садржаја.

  • И данас, када се са сетом осврнемо на протекли период, можемо да будемо поносни на оно што смо урадили и заједнички постигли на увећању шумског фонда у нашој земљи и стварању предуслова за бољи живот и рад у здравој животној и радној средини. Али не смемо да заборавимо милионе припадника Покрета горана који су своје слободно време одвојили и посветили нашој заједничкој акцији „Србија без голети до 2050. године“, коју реализујемо у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, јавним предузећима, стручним организацијама, удружењима и другим заинтересованим организацијама и средствима информисања – истиче Михајловић.

Од деце до пензионера

Као покрет, окупљају чланове од деце предшколског узраста до пензионера и отворени су за сарадњу са свима који су заинтересовани да се шумовитост повећа. Њихови чланови су и многи стручњаци из области шумарства, пејзажне архитектуре, заштите животне средине, биологије, хемије.

  • Иза нас је 60 година успешног рада и деловања наших чланова, од деце до пензионера. Изузетан допринос постигнутим резултатима дали су млади припадници Покрета горана (ученици, студенти, техничари, наставници, професори, инжењери). Да би се они што боље обучили, организовали смо бројне акције насељског типа на пошумљавању у периоду од 1978. до 1992. Касније смо наставили са организовањем школа и кампова у којима учествују горани који су својим радом то заслужили ангажовањем на акцијама радног и едукативног карактера. Најбољи из школа и кампова су будући ментори и носиоци горанских активности у општинама и градовима – појашњава наш саговорник.

За протеклих 60 година њихови припадници засадили су стотине милиона садница које сада улепшавају бројна дворишта, паркове, дрвореде, шуме, планине и друге зелене површине. Када би се све саднице које су до сада посадили поређале у дрворед, цела планета би могла да се опаше скоро два пута!

  • Када се то све сабере и искаже по годинама, броју засађених садница, у броју засађених хектара и количини садница по једном хектару, то је огроман број. Веома је значајно да с тим акцијама и активностима наставимо даље и да будуће генерације праве поређења и исказују постигнуте резултате као ми данас. Три одрасла дрвета за 100 година произведу кисеоника колико је потребно за један људски век у трајању од 60 година. Садњом садница, њиховом негом и одржавањем стварамо предуслове за лепши и бољи живот дишући чист ваздух који смо ми обезбедили. Та сама чињеница и њени резултати анимирају децу, њихове родитеље и све грађане да се укључе у акцију садње па макар то биле и само три саднице – истиче наш саговорник.

ФОТО: КУРИР
Природа не може да чека

Управо зато и сматра да је велики значај еколошког освешћивања грађана и покретање акција пошумљавања.

  • Свака осмишљена добро организована и изведена акција на пошумљавању, озелењавању и едукацији доприноси ангажовању одређеног броја заинтересованих учесника који својим радом дају допринос промени постојећег стања повећањем броја хектара нових шума, зеленила, ветрозаштитних појасева, дрвореда и паркова. Акција „Засади дрво“, коју су покренуле АМГ и дм дрогерие маркт уз укључење одговарајућих и заинтересованих партнера дала је значајан подстицај анимирању јавности и ширем укључењу грађана у њену реализацију. Са овим и сличним акцијама треба наставити даље јер свака засађена садница и подигнути нови хектар шуме нас обавезују да наставимо даље и брже јер природа и њено окружење неће да чекају на наше договоре и реализацију.

САРАДЊА С МИНИСТАРСТВОМ ПУНИХ 12 ГОДИНА

Пројекат намењен едукацији најмлађих

У сарадњи с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управом за шуме, Покрет горана Србије већ 12 година заредом реализује пројекат намењен едукацији младих о вредности шума.

  • На њему учествују представници из 40-50 општина и градова. Одржавањем радионица на нивоу округа и Града Београда ангажујемо 400-500 деце (циљна група шести разред), њихове менторе, наставнике и професоре биологије. Програм радионице је осмишљен да деци омогућава да стекну основна знања о врстама дрвећа, лековитог биља, производњи садног материјала, пошумљавању, озелењавању, подизању ветрозаштитних појасева, заштити шума, а и изведе акција „Посадите и своја три дрвета“. Ове године, на завршној радионици 24. октобра, најбоље резултате остварили су ученици из Сврљига, Бруса и Алексинца, а награђени су бесплатним седмодневним боравком у неким од кампова и школа у организацији Покрета горана Србије у 2021. години – истиче Михајловић

Ušli smo u aktivnu fazu  

„Zasadi drvo“ u oktobru do sada na 39 lokacija

Vredni volonteri, naši sugrađani, samo tokom ovog meseca zasadili 7.060 sadnica smrče i crnog bora

Priroda je ta koja određuje pravila sadnje, a mi smo tu da ih sledimo!

Nešto niže temperature od prosečnih ovog oktobra dozvolile su nam da sadnju započnemo i malo ranije nego što smo planirali. Vegetacija se polako umiruje, što stvara adekvatne uslove za sadnju, ali i sakupljanje semena.

Mi smo to iskoristili i na čak 25 lokacija sakupljali smo seme, dok smo na 14 lokacija sadili sadnice.

– Ukupno je u jednodnevnim akcijama sakupljeno 978 kilograma semena šumskih vrsta drveća. Naša 82 volontera sakupljala su seme bukve, gorskog javora, hrasta kitnjaka, hrasta lužnjaka, crnog oraha, koje je potom otpremljeno u rasadnik – navode u JKP „Srbijašume“ precizno evidentirane podatke s ovih lokacija.

Posebno smo ponosni na rezultat oktobarske sadnje – iako je ona tek počela, dosad su vredne ruke 16 volontera posadili čak 7.060 sadnica u jednodnevnim akcijama. Sadili smo smrču i crni bor.

Do kraja meseca sadićemo sadnice na još četiri lokacije: Bor, Pećinci, Prijepolje (na dve lokacije).

Novembar je praktično tu, to ne čekajte, već se prijavite na sajtu www.zasadidrvo.rs  i budite i vi među goranima koji će 3. novembra pošumljavati Srbiju, čime ćete stvoriti nove rezervoare čistog vazduha.

Lokacije za novembar: Rakovica, Aleksinac, Knjaževac, Kosjerić, Leskovac, Pirot, Sokobanja, Užice, Vlasotince (sadnja), Pirot, Nova Varoš, Kosjerić (sakupljanje semena)

Vidimo se!