• 037 3 825 168
  • oszmaj1848@gmail.com
  • Братилаве Петровић 69, 37220 Брус

Примери добре праксе

1. ДИГИТАЛНИ ЧАС – 3. НАГРАДА НА КОНКУРСУ МИНИСТАРСТВА

На конкурсу Владе Републике Србије – Министарства трговине, туризма и телекомуникација – за наставнике основних школа „Дигитални час у школској 2019/2020.”, наставник енглеског језика Марија Ђенадић Торбица освојила је 3. награду за час Past Tenses Revision (Past Simple, Continuous and Perfect) for describing past events and telling a story.

2. МЕТОДИЧКА ПРИПРЕМА – 2. НАГРАДА НА КОНКУРСУ

На конкурсу Друштва за српски језик и књижевност, добитник награде Милија Николић за најуспешнију методичку припрему, наставница Марија Митровић, освојила је 2. награду за припрему часа Дечаци Павлове улице и ми.

3. МЕТОДИЧКА ПРИПРЕМА – 3. НАГРАДА НА КОНКУРСУ

На конкурсу Центра за стручно усавршавање при Филозофском факултету у Нишу за најуспешнију методичку припрему, добитница Светосавске награде, наставница српског језика Марија Митровић, освојила је 3. награду за припрему часа Петаци, Агијеви пријатељи.

4. ОНЛАЈН НАСТАВА У ДОБА КОРОНЕ, ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК, 2. РАЗРЕД

Онлајн настава у доба короне, активности које су спроведене са ученицима 2. разреда – Seasons, Weather, Clothes and Days of the Week – и са којима је наставница енглеског језика Марија Ђенадић Торбица учествовала на конкурсу Магија је рукама наставника.

5. ОНЛАЈН НАСТАВА У ДОБА КОРОНЕ, ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК, 4. РАЗРЕД

Онлајн настава у доба короне, активности које су спроведене са ученицима 4. разреда – Present Simple and Continuous – и са којима је наставница енглеског језика Марија Ђенадић Торбица учествовала на конкурсу Магија је рукама наставника.

6. ТЕМАТСКА НАСТАВА – СВЕТ ОКО НАС И МИ У ЊЕМУ: ПРИРОДНА И ДРУШТВЕНЕ ОДЛИКЕ НАШЕГ КРАЈА -НАША ПРОШЛОСТ, САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ

Тематска настава испланирана за обуку Учимо заједно и спроведена у мају, јуну, септембру и октобру 2023. у извојеном одељењу у Милентији. У активностима су учествовали сви наставници и ученици.

Координатор: Марија Ђенадић Торбица, наставник енглеског језика

7. ТЕМАТСКА НАСТАВА – МАГИЈА У НАУЦИ

Тематска настава испланирана за обуку Школе за 21. век.

Аутори: наставници српског језика Анка Крпић и Сања Стојановић, наставници математике Ољег Грковић и Ненад Милановић, наставник француског језика Бојана Ђокић и наставник енглеског језика Иван Радмановић.

8. ТЕМАТСКА НАСТАВА – СВЕТ БАЈКИ – КРОЗ УМЕТНОСТ ДО КАТАРЗЕ

Тематска настава испланирана за обуку Школе за 21. век.

Аутори: наставник енглеског језика Марија Ђенадић Торбица, наставник српског језика Марија Митровић, наставник математике Немања Вуковић, наставник информатике Дејан Стојановић, наставник технике и технологије Милан Милисављевић, наставник музичке култутр Дарко Стевић, наставник разредне наставе/ликовног Милена Здравић.

9. ТИМСКА НАСТАВА ЗА ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ – БОЖИЋ

Наставник енглеског језика и вероучитељ заједничким снагама, кооперативношћу у веб алату Genial.ly, направили су ову интерактивну презентацију и окачили ученицима на Гугл учионицу. Ученици су активности могли да поделе на 24 дана или како су они желели.

Аутори: наставник енглеског језика Марија Ђенадић Торбица и вероучитељ Слободан Шљивић

10. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС СА ПРИЛОЗИМА,  СВЕТ ОКО НАС, 1. РАЗРЕД – ДИВЉЕ ЖИВОТИЊЕ

Припрема је креирана за обуку Дигитална учионица и као једна од најквалитетнијих ушла је у базу података на сајту пројекта Дигитална учионица. У самој припреми до које вас води овај линк можете наћи додатне линкове ка прилозима – презентација и аудио снимци коришћени на часу.

Аутор припреме је наставник разредне наставе Гордана Московљевић.

11. FRIENDSHIP – ПОСТЕР УЧЕНИКА 4. РАЗРЕДА (2019.) ИЗ ЛЕПЕНЦА

Постер је направљен у стрип формату од фотографија ученика за конкурс ЕЛТА удружења на тему Friendship. Гласовима публике освојио је 1. место на конкурсу! Изложен је у школи у Лепенцу.

Наставник: Марија Ђенадић Торбица

Ученици су тада снимили и ова два кратка филма која смо, такође, послали на конкурс.

12. РТС ЧАСОВИ / ПЛАТФОРМА МОЈА ШКОЛА- ОНЛАЈН НАСТАВА У ДОБА ЕПИДЕМИЈЕ 

За време епидемије корона вирусом, наставник енглеског језика Марија Ђенадић Торбица и наставник хемије Слађана Крпић, учествовале су у снимању онлајн часова за РТС. Неки од тих часова се још увек налазе на платформи Моја школа.

13. РАДНА СВЕСКА ЗА ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК ЗА УЧЕНИКЕ КОЈИ НАСТАВУ ПОХАЂАЈУ ПО ИОП-У (СА ЛИНКОВИМА КА ДИГИТАЛНИМ ВЕЖБАЊИМА)

Наставница енглеског језика, Марија Ђенадић Торбица, захваљујући свом дугогодишњем искуству у раду са децом која наставу похађају по ИОП-у, осмислила је радну свеску за енглески језик, која представља наставно средство за наставнике наше школе али и базу која се стално може допуњавати. У њој се налазе стране које колеге могу штампати као и линкови ка дигиталним вежбањима. 

14. ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК – HALLOWEEN – 8.РАЗРЕД

Обнављање прошлих времена и писање кратке приче – прослава Halloween празника у Великој Британији и сличних празника широм света.

Наставник: Марија Ђенадић Торбица

15. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС, 1. РАЗРЕД, СРПСКИ ЈЕЗИК  – ЗАНИМЉИВИ  ТЕКСТОВИ ИЗ ЕНЦИКЛОПЕДИЈА  И ЧАСОПИСА ЗА ДЕЦУ О СВЕТОМ САВИ

Припрема је креирана за час српског језика ученика 1. разреда у подручном одељењу Велика Грабовница.

Аутор припреме је наставник разредне наставе Марија Марјановић.

16. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС, 1. РАЗРЕД, СРПСКИ ЈЕЗИК – О ВУКУ КАРАЏИЋУ

Припрема је креирана за час српског језика 1. разреда у подручном одељењу Велика Грабовница.

Аутор припреме је наставник разредне наставе Марија Марјановић.

17. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС СА ПРИЛОЗИМА, ПРИРОДА И ДРУШТВО, 4. РАЗРЕД – СРБИЈА У ДОБА НЕМАЊИЋА

Припрема је креирана за час природе и друштва.

Аутор припреме је наставник разредне наставе Марија Марјановић.

18. УВОДНА АКТИВНОСТ – УКРШТЕНИЦА „ЕМПАТИЈА”, УЧЕНИЦИ ОС 1. ДО 4. РАЗРЕДА

Укрштеница је направљена за уводни део часа и откривање речи емпатија о којој су ученици од 1. до 4. разреда подручног одељења у Игрошу разговарали на том часу.

Аутори: наставнице разредне наставе Јелена Филиповић и Јелена Арсенијевић.

19. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС – ПОЈАМ, ВРСТЕ, НАМЕНА И КОНСТРУКЦИЈА РОБОТА (МЕХАНИКА, ПОГОН И УПРАВЉАЊЕ), ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЈА, 7. РАЗРЕД

Припрема је креирана за час технике и технологије за 7.разред – час у коме је употребљена иновативна метода ИЗОКРЕНУТА УЧИОНИЦА.

Аутор: Николина Стевановић, наставник технике и технологије

20. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС – ПРОЈЕКТНА НАСТАВА „ИНОВАЦИЈА ВИЂЕНА ВАШИМ ОЧИМА“, ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЈА, 6. РАЗРЕД

Кратак опис пројекта:

Одељење шестог разреда основне школе ће на основу познавања својсатва материјала конструисати моделе аутомобила и модела саобраћајне инфраструктуре (мост) у 2 групе (избор аутономије). Истраживање ће ученици обављати самостално и уз помоћ родитеља. Ван школе ће истражити различите моделе аутомобила. У кабинету за технику и технологију ће претраживати
интернет, уџбеник, радну свеску и енциклопедију, тражећи потребне и корисне информације за конструисање макете моста. Користећи школски рачунар, израђују 3-д макете у CAD-у и мултимедијалну презентацију поткрепљену подацима које су сакупили током истраживања коју ће презентовати уз усмено излагање одељењу, а готове производе израђених макета, изложити у холу школе.

Аутор: Николина Стевановић, наставник технике и технологије

21. ПРИМЕНА РЕВИДИРАНЕ БЛУМОВЕ ТАКСОНОМИЈЕ У ИЗРАДИ ПИТАЊА И ЗАДАТАКА – ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Аутор: Николина Стевановић, наставник технике и технологије

22. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС – ПРОГРАМИРАНА НАСТАВА, ПРАВИЛА И ПРОПИСИ КРЕТАЊА ПЕШАКА, ВОЗАЧА БИЦИКЛА И ДЕЧИЈИХ ВОЗИЛА (РОЛЕРИ, СКЕЈТ, ТРОТИНЕТ) У САОБРАЋАЈУ –РАЧУНАРСКА СИМУЛАЦИЈА И САОБРАЋАЈНИ ПОЛИГОН, ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЈА, 5. РАЗРЕД

Изабрана наставна јединица представља део плана и програма наставе технике и технологије за пети разред основне школе. Реализација наставне јединице омогућава проширивање знања из области саобраћаја: саобраћајна правила и прописе, јачање свести о придржавању правила и прописа у саобраћају, њиховим бавезама и одговорношћу коју имају као учесници у саобраћају, заштитном опремом и разлозима за њено коришћење, њихова одговорност за безбедно учествовање у саобраћају.

Аутор: Николина Стевановић, наставник технике и технологије

23. КРАТАК ФИЛМ „ПАПИРНИ БРОДОВИ”, УЧЕНИЦИ ОД 5. ДО 8. РАЗРЕДА

Кратак филм је снимљен за други Међународни дечији и омладински ИКТ фестивал у Новом Пазару, одржан крајем октобра. Овај кратки филм под називом ,,Папирни бродови“ направили су ученици из Милентије уз менторство наставника тог подручног одељења.

Филм је приказао прожимање свакодневног ђачког живота у школи и ван ње заједништвом, пријатељством и међусобним разумевањем деце које се на најбољи могући начин одражава и на њихово активно учествовање у животу својих породица, домаћинстава и села.

Наслов филма инспирисан је истоименом песмом у прози коју је написао индијски песник Рабиндранат Тагоре.

,,Филм симболизује наду и дубоку жељу сваког појединца да ће његова послата порука, као дар, стићи у неке удаљене физичке и духовне просторе, где ће сви чути за његово име и за његов родни крај“.

Координатор: Марија Митровић, наставник српског језика

24. ПРЕЗЕНТАЦИЈА „МАЛИ ПРИНЦ” – СРПСКИ ЈЕЗИК, 7. РАЗРЕД

Аутор: Анка Крпић, наставник српског језика

25. ТИМСКА НАСТАВА 2018. – EASTER/УСКРС – ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК И ВЕРОНАУКА, 3. РАЗРЕД, ЛЕПЕНАЦ

Давне 2018., без дигиталних алата, али са бројним наставним листићима и разноврсним активностима, реализована је тимска настава Easter/Ускрс у 3. разреду издвојеног одељења у Лепенцу.

Аутори: Марија Ђенадић Торбица, наставник енглеског језика и Слободан Шљивић, вероучитељ.

26. LUDO BOARDGAME – ДРУШТВЕНА ИГРА „НЕ ЉУТИ СЕ ЧОВЕЧЕ” ЗА ВЕЖБАЊЕ ГЛАГОЛА TO BE, ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК, 3. И 4. РАЗРЕД

Аутор: Марија Ђенадић Торбица

27. ДИГИТАЛНИ НАСТАВНИ ЛИСТИЋ –  GIVING AND ASKING FOR DIRECTIONS, ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК, 4. И 5. РАЗРЕД

Креиран је у веб алату LIVEWORKSHEETS.

Аутор: Марија Ђенадић Торбица

28. ТИМСКА НАСТАВА – ПРОМЕНЕ КОЈЕ НАСТАЈУ ПРИ ЗАГРЕВАЊУ И ХЛАЂЕЊУ ВОДЕ, СВЕТ ОКО НАС/ПРИРОДА И ДРУШТВО, 1., 2. И 4. РАЗРЕД

Овај пример тимске наставе реализован је у 1., 2., и 4. разреду подручног одељења Велика Грабовница. Ученици су гледајући и анализирајући снимак некадашње емисије Бранка Коцкице “Теку, теку капи течне” и изводећи огледе уз помоћ својих учитељица и самостално обновили стеченаи усвојили нова знања о води и другим течностима. 

Аутори: наставнице разредне наставе Марија Марјановић и Данијела Петровић

29. ЧАСОВИ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА

  • Трчањем са падобраном додаје се отпор самом трчању. Захтева већу снагу, повећава брзину и издржљовост и јача вољу за стизањем до циља (слике 1,2 и 3)
  • Почетак трке у ниском старту захтева додатну концентрацију на више нивоа. Пажња је усмерена на стартни знак, али и на положај тела и правилно припремање за почетак трке. Ниски старт повећава пажњу и дисциплину (слика 4)
  • Комбиноване вежбе у кругу утичу позитивно на цело тело и ум. Ученици раде у овој формацији како би се, тиме што виде једни друге, међусобно подстицали и бодрили (видео).

 

Наставник: Весна Илић

30. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС СА ПРИЛОЗИМА – ПРЕЛАЗАК НА ДРУГУ СТРАНУ УЛИЦЕ, СВЕТ ОКО НАС, 1. РАЗРЕД

Ученици првог разреда подручног одељења у Доњем Липовцу су знања о преласку улице усвајали уз помоћ песме “Како се прелази улица” Бранка Коцкице, презентације о саобраћају, али и практичном применом пешачког прелаза који су у својој учионици направили уз помоћ учитељице.

Аутор: Марија Марјановић. наставник разредне наставе

31. МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА, 21. ФЕБРУАР – СРПСКИ ЈЕЗИК

У подручном одељењу у Милентији је обележен Дан матерњег језика. Да је познавање матерњег језика одлика нашег идентитета, доказали су они. Ученици, у улози кувара, дочекали су наставнике у Ресторану доброг укуса и мириса најлепших речи српског језика. На менију:  ученички речници најлепших  речи српског језика, као и речници застарелих речи и изрази, речници страних речи и израза, шетња кроз народне епске песме, језички приручници, цитати о језику познатих писаца.

Аутор: Марија Митровић, наставник српског језика

32. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА И ДЕВОЈАКА У НАУЦИ, 7. ФЕБРУАР 

Ученици подручног одељења из Милентије су са наставницом српског језика и књижевности, Маријом Митровић, обележили Међународни дан жена и девојака у науци. Направили су пано, ишчитавали су биографије и упознавали се са животом научница кроз историју, затим су испод сваке биографије добијали задатаке из граматике, које су успешно решавали.
Све време су правили паралелу са обрађеним аутобиографијама наших познатих научника Николе Тесле “Моји изуми” и Михајла Пупина “Са пашњака до научењака”.
Крај часа је обележен експериментом НЕВИДЉИВА ПОРУКА (НЕВИДЉИВО МАСТИЛО), чије је решење и сам циљ часа: ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ.

33. ПРЕЗЕНТАЦИЈА СТАРЕ ГРАЂЕВИНЕ БРУСА, 4. РАЗРЕД, ДИГИТАЛНИ СВЕТ

Презентацијa је продукт групног рада ученика IV3, 2023/24. године

Презентацију су радили:

Петар Јеличић, Лазар Лазић, Николина Миљојковић, Ема Миленковић, Михајло Јездић, Александар Милошевић, Лука Обрадовић, Милош Матић, Алекса Вуковић, Николина Вучковић, Тијана Ковачевић, Николина Гмијовић, Јаков Луковић и Марија Минић.

Координатор: Слађанка Михаиловић, наставник разредне наставе.

34. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА, FEELING EMPATHY AT THE MOMENT?, 5. РАЗРЕД

Аутор: Марија Ђенадић Торбица

35. ПРЕЗЕНТАЦИЈА ДЕЧИЈИ ВРТИЋ „ПАХУЉИЦЕ”, 4. РАЗРЕД, ДИГИТАЛНИ СВЕТ

Презентацијa је продукт групног рада ученика IV3, 2023/24. године.

Координатор: Слађанка Михаиловић, наставник разредне наставе.

36. ПРИПРЕМА ЗА ЧАС – КУЛТИВИСАНЕ ЖИВОТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, 3. РАЗРЕД, ПРИРОДА И ДРУШТВО

Аутор: Виолета Чајић, наставник разредне наставе

37. ТЕМАТСКА НАСТАВА – НОВА ГОДИНА, 3. РАЗРЕД

Аутор: Виолета Чајић, наставник разредне наставе